29/05/2016
Autor: 
Herman te Loo
Issue: 
Jazzflits nummer 259

Als een rechtgeaarde Roma houdt accordeonist Martin Lubenov van reizen. ‘Impressions’ de nieuwe cd van zijn trio Jazzta Prasta biedt daarom impressies van allerlei steden en plekken waar hij wel eens heeft rondgekeken, van Wenen tot Parijs en Istanbul tot Porto Alegre. Hij vertelt ons over zijn wederwaardigheden, met een ongelooflijke dosis virtuositeit, maar ook met fantasie, gevoel en een dosis gekkigheid.Diezelfde karaktertrekken zijn ook kenmerkend voor zijn muzikale partners, gitarist Angel Demirev en bassist Mihail Ivanov (die zijn opleidingdeels in Amsterdam kreeg).

Soms zit je als luisteraar met opmen mond van verbazing te luisteren naar de mitrailleurachtige snelheid waarmee Demirev over de snaren jaagt, of de knallende percussie van Ivanovs basspel.

Maar er is meer dan alleen bewondering voor de vingervlugheid van de Bulgaren, want dat zou ‘Impression’ tot een voorspelbaar album maken.

De mix van stijlen en cultuur tilt de muziek van Jazzta Prasta uit boven dat van de gemiddelde ‘gypsy jazz’. Je hoort naast ritmes uit de Balkan en Turkije ook de melodieen van de Franse musette, heupwiegende bossa uit Brazilie en melancholike fado uit Portugal. De cocktail is opzwepend en telkens weer verrasend.

Jazzflits nummer 259 (page image)